ÕPETAJALE


Sellel lehel on tekstid ja viited kõikidele majandusega seotud teemasid õpetavatele õpetajatele

 

INTERVJUU majandusõpetaja Heinar Tuulbergiga

Majandust võiks õpetada juba põhikoolis

Reede, 23. september 2011

  • Järgmisel sügisel õpetajaametis kolme kümnendi täitumist tähistav Heinar Tuulberg on Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumis (HWG) üks majandusõpetuse rajajaid.

Kuidas teist majandusõpetaja sai?
Töötasin esimestel aastatel bioloogia- ja geograafiaõpetajana, kuid õige pea keskendusin ajaloo ja ühiskonnaõpetuse ning 1996. aastast lisaks majanduse õpetamisele.
Majandusõpe tuli koolidesse pikkamööda 1990. aastate alguses, kas 1993 või 1994, kui gümnaasiumiklassides oli võimalik õppida vabaainena ühte majandusainet. HWG toonane direktor Andres Huul oli suur majandushuviline ja hakkas ise neid asju Tallinnas ajama. Tal tekkis idee õpetada gümnaasiumiõpilastele majandust ja ta tegi mulle ettepaneku majandusõppe kooliprogrammi viimiseks.

Edasi loe siit…

 

 

 

Üldpädevuste saavutamist ja läbivate teemade käsitlemist toetavad materjalid

Väärtuspädevus

Ärieetika (ingl k business ethics)

Allikas: aktiva.ee

Ärieetika on üks kõige olulisematest, kuid samas ka kõige vähem mõistetud teemadest tänapäeva ärielus. Ärieetika valdkond tegeleb küsimustega, kas kindlad äripraktikad on vastuvõetavad.

Näiteks, kas müügimees võiks kliendile korraldatud tootepresentatsioonil välja jätta faktid toote nigelast ohutusstandardist? Kas raamatupidaja peaks andma teada auditi käigus välja tulnud ebakorrektsustest, teades, et seda tehes tõenäoliselt klient lõpetab koostöö firmaga?

Edasi  loe siit…

TÜ eetikaveeb kirjutab:

Ärieetika

Nagu vaene ja nõrk toonitab õigust, niisama räägib ta ka kõlblusest – rikkal ja võimsal pole ei üht ega teist vaja. Ka südametunnistusest räägime sagedasti, iseäranis kui kedagi petta tahame või vastasest nõrgemad oleme ja käsitsi kallale ei pääse.”

(A.H.Tammsaare. Ärist ja inimestest.)

Ärieetika on eetikavaldkond, mis reguleerib ettevõtete ja nende juhtide käitumist konfliktiolukordades.

Eetilise konflikti äri vallas põhjustab eelkõige vastuolu osapoolte vajadustes ja ootustes: kasusaamise eesmärgil algatatud tegevus mõjutab paratamatult mitmeid huvigruppe nii positiivselt kui ka negatiivselt. Ettevõtlusega otseselt seotud huvigrupid on ettevõtete omanikud, kliendid, töötajad, partnerid ja konkurendid, kaudsemad huvilised on ühiskond laiemalt (nii kohalik kui ka rahvusvaheline kogukond) ning looduskeskkond. Ärieetika aitab kaaluda kasude ja kahjude vahekorda, otsida kõige õigemat käitumisviisi ja seda põhjendada.

Edasi loe siit…

Ärieetikast soovitan lugeda:

THE ETHICAL ADVANTAGE
WHY ETHICAL LEADERSHIP IS
GOOD BUSINESS
James A. Mitchell

MIDA ARVAVAD ÄRIEETIKAST ÕPPEJÕUD JA ÄRIMEHED

Lisa kommentaar