Finantskirjaoskuse artiklid


Finantskirjaoskuse eesmärk

Allikas: dolceta.ee

Sarnaselt muu maailmaga on just tänu tehnoloogia kiirele arengule ja uute toodete loomisele muutunud keerulisemaks ka finantsteenused. Sellest tulenevalt kasvab vajadus uute teadmiste ja oskuste järele, mis toetaksid igapäevast otsuste langetamist. Kunagi varem ei ole nii palju tarbijaid olnud sunnitud ise silmitsi seisma nii paljude finantsteenustega.

Tänases majanduskeskkonnas ei suuda riik kindlustada oma kodanikele pensionipõlveks tavapärast elustandardit ja iga inimene peab ise võtma vastutuse oma tuleviku osas. See eeldab finantskirjaoskust, mida omandatakse elukestva õppe kaudu alates lapsepõlvest kuni ajani, millal sellest oskusest saab elu loomulik osa.

On ilmselge, et tänapäeva noored võtavad oma elus oluliselt rohkem finantskohustusi kui tegid seda nende vanemad. Samas on uuringud näidanud, et vanema generatsiooniga võrreldes ei mõista noored kui vähekogenud tarbijad sügavuti selle vastutuse olemust.

Rohkem loe siit…

Finantskirjaoskuse arendamine

16.02.2011 peeti Rahandusministeerumi eestvedamisel ümarlaud

‘”Eesti finantskirjaoskuse minevik, olevik ja tulevik”.

Ümarlaual osalesid enam kui 20 haridus- ja finantsasutust, kes lisaks oma põhitegevusele Eestis ka finantsharidusega tegelevad.

Kohtumisel oli neli peamist eesmärki:

  • saada ülevaade Eesti finantskirjaoskuse tasemest (OECD uuring);
  • õppida Suurbritannia pikaajalisest finantskirjaoskuse strateegia loomise ja elluviimise kogemusest;
  • näha tervikpilti Eesti peamistest finantskirjaoskuse pakkujate tegevustest ja nende tulevikuplaanidest;
  • kujundada eelnevast lähtuvalt nägemus sellest, kuidas senitehtule tuginedes oleks kõige mõistlikum finantskirjaoskust üheskoos edendada (ühised eesmärgid, võtmeteemad ja tegevussuunad).

16.02.2011.a teemapäeva materjalid leiate siit

Rohkem loe siit…

Eesti elanikud tunnetavad vajakajäämisi oma finantsalases kirjaoskuses

Allikas: minuraha.ee

Pooled Eesti elanikest hindavad enda finantsalaseid teadmisi ebapiisavaks, selgus Faktum&Ariko poolt läbi viidud uuringust „Finantsalane kirjaoskus Eesti elanike seas“.
Finantskirjaoskus tähendab rahaasjades arukate otsuste tegemiseks vajalikke oskusi, teadmisi ja hoiakuid. Finantskirjaoskus hõlmab näiteks oskust koostada pere-eelarvet, teadmisi säästmise ja investeerimise põhitõdedest ning vastutustundlikku hoiakut raha kasutamise suhtes.
Rahandusministeeriumi tellitud ja Faktum&Ariko läbi viidud uuringus „Finantsalane kirjaoskus Eesti elanike seas“ küsitleti 1000 inimest vanuses 18-74 aastat. Uuring toimus 2010. aasta oktoobris ja novembris ning see oli osa OECD läbiviidavast rahvusvahelisest võrdlusuuringust.

Uuringust loe siit…

Lisa kommentaar