Planeerimine


Alustava ettevõtja trump on planeerimine

Preemiad, boonused, vabadus ja sõbralik ülemus. Kõlab ideaalselt, aga ühel hetkel tekib ikkagi tunne, et tahaksite uusi väljakutseid. Üheks võimaluseks on astuda välja alluva mugavustsoonist ja asutada oma firma. Paljud aga pelgavad, et peavad senise finantsstabiilsusega hüvasti jätma. Kuidas seda kartust ületada?

Planeerimine on hirmu vastumürk

Säästud on vajalikud, et riske maandada ja keerulistest olukordadest uusi laene võtmata välja tulla. Näiteks kui köögimööblit müüva ettevõtte paljud kliendid ületavad maksetähtaegu, ei suuda ka nemad ise varustajate arveid õigel ajal tasuda. Nii lõpetaksid varustajad töösturiga koostöö ja see tähendaks tootmise peatumist ja seniste tellimuste tühistamist.

Üheks võimalikuks lahenduseks on reserv, mis annaks ettevõttele nn mänguruumi, et tegeleda klientidega, kes pole maksnud, kuid jäämata võlgu tarnijatele.

Alati töötavat võrrandit vajaliku reservi suuruse arvutamiseks pole, sest kõik sõltub firma mastaabist, ärivaldkonnast, riskidest, töötajaskonnast ja paljust muust. On üsna ebatõenäoline, et kõik riskid üheaegselt päevakorda kerkivad, seega ei pea summa olema hiiglaslik, vaid ratsionaalne. Võimaluse korral tasuks panna raha kõrvale ka eesmärgiga kunagi äri laiendada.

Loe rohkem siit…

 

Lisa kommentaar